top of page

TAROT: FIGÚROVÉ KARTY

V Tarote máme 16 figúrových kariet: pážatá, rytieri, kráľovné a králi. Štyri súbory Malej Arkany: palice, poháre, meče a mince.

Zvážte tieto možné uhly pohľadu, ak vám vo výklade vyjde figúrová karta:

TEMPO ČASU

Každá figúrová karta vyjadruje rôznu energiu, ktorú môžme vysvetliť ako časové tempo. Napríklad, môžeme určiť, či sa niečo udeje okamžite, rýchlo, pomaly, alebo ak sa čas nehýbe vpred vôbec. Palice zvyčajne vyjadrujú vysokú rýchlosť udalostí, spolu s mečmi, pomalšie sú poháre, až kým neprídeme k minciam, ktoré vyjadrujú veľmi pomalý, alebo statický vývin vecí. Pážatá pracujú najrýchlejšie a Králi najpomalšie. Králi bývajú stabilní a solídni v čase. Pážatá sa menia veľmi rýchlo, pretože nie sú zrelé a stále hľadajú svoj zmysel, alebo (ak sa to neživotných vecí týka) spôsob, ktorý sa osvedčí dlhodobo.

ZRELOSŤ

Trieda figúrovej karty nám ukazuje ako zrelá, alebo nezrelá daná situácia je. Králi a Kráľovné sú stabilní a zrelí. Nepotrebujú zmenu, ani obnovu, pretože oni si už prešli svojím vývojom a toto je ich posledná zastávka. Dosiahli svoj cieľ, vedia kto sú. Daná situácia je naplnená, energia je pokojná a v rovnováhe. Nie je tam potreba nič meniť. Pážatá a Rytieri sú mladí a hovoria nám, že situácia je mladá, nezrelá a v procese vývoja. Táto mladá a nezrelá energia so sebou prináša charakteristiky mladosti, ako napríklad veľa energie, potreba robiť všetko hneď a teraz, vznik drámy a možno aj konfliktov.

Pážatá: Začiatok projetku, alebo situácie. Vytvoril sa plán.

Rytieri: Tu sa vynakladá najviac energie na to, aby sa dali veci do pohybu.

Kráľovné: Vyjadrujú fázu, v ktorej sa projekt stabilizuje a podporuje cez rôzne iné zdroje.

Králi: Títo vyjadrujú zavŕšenie projektu.

POHLAVIE

Logicky, Králi a Rytieri vyjadrujú mužské pohlavie. S mužským pohlavím sa spájajú určité stereotypné vlastnosti, ako napríklad logika, priamosť, orientácia na ciele a rozhodnosť. Tieto kvality sa nemusia aplikovať len na muža (ako vášho klienta), ale aj na ženu. Musíme si len uvedomiť, že Figúrové karty nám opisujú určité kvality, ktoré v sú spoločnosťou pripisované mužskému pohlaviu. Kráľovné a Pážatá si osvojujú kvality ženského pohlavia, ako napríklad prispôsobivosť, nerozhodnosť, nepriamosť a trpezlivosť. Toto je len stručný príklad, ale vieme si predstaviť, že ak si vytiahnete jednu z Figúrových kariet, ako odpoveď ohľadom určitej situácie, tak budeme vedieť určiť, aké energie v nej prevládajú.

ĽUDIA

Pážatá opisujú mladých ľudí, väčšinou mladé dievčatá, alebo mladé ženy, ktoré emocionálne dozrievajú (15 až 25 rokov). Taktiež to môžu byť aj mladí chlapci. Veľmi zriedkakedy vytiahnem inú kartu pre dieťa, ako je Páža. Moji klienti sú všetci dospelé osoby, a preto, ak pre niekoho vyberiem Páža, nevyjadruje to jej/jeho vek, ale energiu osobnosti, alebo situáciu v ktorej sa nachádzajú (ak napríklad začnú chodiť na vysokú školu). Všimnite si, ako sú figúry na kartách zobrazené, lebo tak môžme identifikovať aj osobu, pre ktorú daná karta vyšla (čiernovlasý muž a pod.). Rytieri vyjadrujú mladých mužov, alebo mužov s veľkou energiou. Z mojej skúsenosti sú Rytieri mladí muži cca medzi 20 a 35 rokov. Kráľovné sú zrelé ženy, ktoré vedia, kto sú, čo od života očakávajú a majú 30 a viac rokov. Králi opisujú starších zrelých mužov nad 35 rokov, ktorí sú stabilní a sebaistí.

----------------------------------------------

ÚLOHA:

Pozrite sa na Figúrové karty vášej tarotovej sady a vyberte si jednu z nich, ktorá sa vám páči najviac. Podľa toho, čo som napísala vyššie sa snažte svojou intuíciou vydedukovať, ako by ste danú kartu vyložili/opísali. Charakterizuje táto karta vás, ako vyzeráte a koľko máte rokov? Alebo vyjadruje stav situácie, v ktorej sa nachádzate? Alebo vyjadruje váš osobný prístup k problému, alebo projektu v danom čase? Porozmýšľajte. Neponáhľajte sa. Odpovede si napíšte na papier. Práve ste vyložili svoju prvú tarotovú kartu! :-)

Tu dole do komentárov mi prosím napíšte vašu kartu s vašou interpretáciou. Môžeme to spolu prediskutovať, alebo vám poradím, ak si neviete dať rady.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page