top of page

Návrat k vášmu bývalému nie je dobrý nápad


Dôvody na opustenie myšlienok o návrate k vášmu ex.

Rozmýšľate nad návratom k vášmu ex? Učili nás, že ak sa nám niečo nepodarí raz, treba to skúsiť znova. Pre mnohé vzťahy však táto myšlienka vôbec neplatí. Nie všetky vzťahy sa dajú napraviť. Keď si to tak vezmeme, starý vzťah môžeme prirovnať k bývalej práci. Určite sa nechcete vrátiť do práce, z ktorej ste sa rozhodli odísť. Ak by ste sa do nej vrátili, určite by to pre vás nedopadlo dobre. To isté môžeme povedať aj o vzťahoch. Samozrejme, nie všetky vzťahy sú odsúdené na zánik, ale ak rozmýšľate o tom, že sa pokúsite získať si svojho ex priateľa späť, zvážte si najprv nasledujúce veci.

Zvážili ste si, prečo to medzi vami nevyšlo prvý krát? Pravda je taká, že niečo medzi vami nebolo dobré. Niečo tam naozaj škrípalo. Rozišli ste sa, lebo na to bol pádny dôvod: podviedol vás, vy ste ho prestali milovať, váš ex nebol človekom, za akého ste ho považovali, prestal sa o seba starať, stále vás kontroloval: čo robíte, kde ste, s kým ste,… vy ste sa zaľúbili do niekoho iného, on si nechával špinavé ponožky rozhádzané po celom byte…Proste, niečo sa medzi vami muselo stať, čo zapríčinilo váš rozchod. Čo sa stalo sa už neodstane. Minulosť je v minulosti a už sa nedá vrátiť späť. To, čo zapríčinilo váš rozchod sa len tak nerozplynulo. Ak sa vrátite k nemu späť, tá vec medzi vami—tá sa tam znova objaví. Minulosť sa nevymazala…ľudia sa len tak nezmenia len kvôli tomu, že si to želáte, alebo v to dúfate.

Možno sa cítite, že ste osamelá. Čím dlhšie ste bez partnera v živote, tým lepšie pre vás začne vyzerať váš bývalý partner. Intimita s ním začne vyzerať lepšie, ako naozaj bola. Problémy medzi vami neboli až take zlé, ako naozaj boli (všetku drámu ste si len nahovárali). To, že začnete uvažovať nad návratom k bývalému partnerovi nemusí znamenať, že vám chýba ON, ale že vám chýba NIEKTO a NIEČO. Skôr tu ide o to, že chcete konečne zase niečo cítiť. Chcete mať niekoho v živote, s kým sa môžete porozprávať, alebo s kým môžete chodiť na výlety, alebo na večeru. No pozor. V 99 percentách prípadov, bývalý priateľ nie je odpoveďou na pocity osamelosti. Buďte trpezlivá a radšej si počkajte na niečo/niekoho “čerstvého”, kto vám príde do života. Myslíte si, že sa nikto nový vo vašom živote už neobjaví? To nie je pravda. To z vás hovorí depresia a negatívne myslenie.

Ste zodpovedná za jeho šťastie. Ak sa rozhodnete vrátiť sa do vášho bývalého vzťahu, dávate tak partnerovi falošnú nádej na šťastie a spokojnosť. Jeho srdce už raz bolo zlomené. Naozaj to s ním chcete skúsiť znova—aj napriek tomu, že prvý krát ste mali pádny dôvod na rozchod—a riskovať tak, že si navzájom zlomíte srdcia ešte raz? Priamočiary rozchod je veľakrát bolestivý, ale je takisto mnohokrát to najlepšie, čo sa mohlo stať obom stranám. Ako sa hovorí, “zíde z očí, zíde z mysle”. Čistý a priamočiary rozchod bude bolieť na chvíľku, ale časom sa srdce zacelí a by budete opäť otvorená novému a potenciálne lepšiemu vzťahu.

Ste na inej emocionálnej úrovni. Je veľmi pravdepodobné, že každý z vás sa s rozchodom vyrovná inak a za iný čas, ako ten druhý. Mali by ste sa zamyslieť nad tým, čo sa mohlo zmeniť, odkedy ste sa rozišli. S kým ste mali intímny vzťah? S kým mal on intímny vzťah? V akých vzťahoch ste boli? Možno vy stále spíte v tričku, ktoré patrilo vášmu ex patnerovi, zatiaľčo váš bývalý partner si už ani nepamätá, že také tričko mal…a odkedy ste sa rozišli rozdal 5 ďalších tričiek. To, že vám chýba váš ex, neznamená, že vy chýbate jemu. Nesmiete automaticky očakávať, že on sa vyrovnáva s vaším rozchodom tak ťažko, ako vy.

Rozchod je vaša nočná mora. Neviete na to zabudnúť. Rozchod je to jediné, na čo myslíte…týždne, či mesiace potom, ako sa to stalo. Keď ste sa rozišli, možno ste boli nahnevaná a cítili ste sa, že vám bolo ukrivdené. Možno ste rozmýšľali nad stovkami spôsobov, ako sa mu “pomstiť”. Každý máme svoj spôsob vyrovnávania sa so stratou v živote. Ak sa rozhodnete, že vášho bývalého priateľa chcete získať naspäť, musíte si pamätať, že rozchod tam vždy bude medzi vami figurovať, ako nočná mora. Nebudete naň môcť len tak zabudnúť. Bude to, ako klin medzi vami—v zákulisí potichučky čakať na ten správny moment, kedy znova zaútočí. A vy nikdy nebudete vedieť predvídať, kedy sa to stane. Budete stále čakať na ten posledný bosk, presne ako sa to stalo prvý krát medzi vami (posledný bosk pred rozchodom).

Len si zväčšujete psychickú záťaž, ktorú si so sebou vláčite životom. Čím dlhšie sa budete zahrávať s myšlienkou ísť do niečoho, do čoho by ste nemali, tým väčšia bude záťaž na vašu psychiku. Rozhodli ste sa dať znovu dokopy s vaším bývalým priateľom, o tri mesiace neskôr ste sa opäť rozišli. Toto všetko si budete musieť pridať do vášho “životopisu vzťahov”—dobrovoľne ste vošli do emocionálneho kolotoča, nepočúvali ste rady vašej rodiny, či priateľov, tvrdohlavo ste prehliadali minulé chyby a dobrovoľne ste si zvolili urobiť tú istú chybu. Týmto postupom si len zbytočne pridávate psychickú záťaž, zdvojnásobujete si negatívne myslenie (neúspech sa stal 2x!) a budete vyzerať veľmi neatraktívne pre niekoho, kto o vás stojí a bol by pre vás lepším partnerom, ako váš bývalý.

Život neposkytuje žiadne záruky. Áno, je tam šanca, že si so svojím ex vybudujete lepší vzťah na druhý krát, ale táto šanca je veľmi malá. Dobre si premyslite, prečo sa váš vzťah skončil, a ako sa skončil. Nesnažím sa vám povedať, čo máte robiť, alebo čo je správne, a čo nie. No, môžem vám povedať to, že by ste sa mali pohnúť vpred. Ak sa vrátite k vášmu bývalému priateľovi, bude to pre vás krok vzad. Ak by bol on pre vás ten pravý, tak by ste sa v prvom rade vôbec nerozišli…

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page